Regelmatige updates over uw vakgebied?
1 januari 2019 - 38 keer bekeken

Het jaar 2019 is pas begonnen en het begint al goed met ‘De week van de circulaire economie’. Ook kunststof verpakkingen staan volop in de belangstelling en verduurzaming is noodzakelijk. En voor diegenen die nog geen goed voornemen hebben: Ik daag jullie uit: Rethink Plastic!

Plastic verpakkingen staan in een slecht daglicht. De nieuwe richtlijnen op ‘Single use plastics’ vanuit de EU hebben ook het publieke debat aangewakkerd. Plastic hoort niet in het milieu, en drastische actie op zwerfafval en plastic soup zijn nodig. Samen kunnen we dat probleem oplossen.

Nederland is een van de wereldwijde koplopers op het gebied van afval scheiding en het nemen van producent verantwoordelijkheid op verpakkingen, en daar mogen we best trots op zijn. Een tweetal voorbeelden:

  1. Om te beginnen hebben wij het Afvalfonds Verpakkingen, wat namens het bedrijfsleven (verzameld in StiMO (Stichting Materiaal Organisaties)) de verantwoordelijkheid neemt voor het inzamelen en recyclen van verpakkingen. Het verpakkend bedrijfsleven betaalt hiervoor een bijdrage per kilo. Hiermee worden de kosten voor de inzameling en recycling vergoed en worden de activiteiten van Nederland Schoon en het Kennisinstituut Duurzaam verpakken (KIDV) betaald. En de resultaten zijn goed, we zitten bij de koplopers in Europa en de zwaardere Nederlandse eisen worden bijna allemaal gehaald! Er zijn natuurlijk nog altijd stappen maken – met name in kunststof recycling.
Materiaal Resultaat 2017 EU Doelstellingen 2017 NL Doelstellingen 2017
Glas 86% 60% 90%
Papier en karton 87% 60% 75%
Kunststof 50% 22,5% 47%
Metaal 95% 50% 85%
Hout 73% 15% 35%
Totaal recycling verpakkingen 78% 55% 70%
  1. De Nederlandse Rubber en Kunststof Industrie was de eerste branche die hun Routekaart materiaalverduurzaming aan de Tweede Kamer aangeboden heeft. De aanpak?: Rethink plastics – waarbij Re-Duce, Re-Use, Re-Cycle Re-Design en Re-New de speerpunten zijn.

 

Ook wereldwijd zijn er grote initiatieven die het verschil maken. De meest in het oog springende zijn:

  1. New Plastics Economy Global Commitment’: Meer dan 250 internationale producenten, retailers, NGO’s, universiteiten, overheden en andere organisaties hebben dit initiatief van de Ellen MacArthur Foundation onderschreven. Zij hebben zich gecommitteerd om samen te werken zodat in 2025, 100% van de verpakkingen herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar zijn.
  2. Het PCEP (Polyolefin Circular Economy Platform, waarin de grote plastic producerende bedrijven verzameld zijn) heeft ook een duidelijke commitment afgegeven. Met scherpe doelstellingen op hergebruik en recycling, het uitrollen van ‘Operation Clean Sweep’ om milieulekkage te verminderen en meer innovatie op circulair ontwerp.

 

Kunststof verpakkingen zijn voedselveilig, licht van gewicht met lage logistieke kosten, beschermen producten optimaal, maken levensmiddelen langer houdbaar, helpen met het reduceren van voedselverspilling, verhogen het gebruiksgemak en geven veel ontwerpvrijheid.

Met alle initiatieven hierboven wordt de verduurzamingsslag gemaakt, laten we samenwerken om de circulaire economie succesvol te maken!

Het goede voornemen voor 2019: Help mee – Rethink plastic:

  • Re-Duce: Reduceer je materiaalverbruik, én reduceer voedselverspilling.
  • Re-Use: Gebruik je tas, je koffiekopje of je boterhamzak meerdere keren.
  • Re-Cycle: Scheid je afval en maak slimme keuzes in je aankopen: Verkies mono materialen boven samengestelde verpakkingen die moeilijk te recycleren zijn. Bijvoorbeeld: koop je brood in een plastic zak, maar laat die gecombineerde zak (plastic + papier) liggen.
  • Re-Design: Er zijn verschillende alternatieven te krijgen van gerecycled materiaal – koop deze- misschien nu nog iets duurder of met andere materiaaleigenschappen – maar hiermee maak je het verschil!
  • Re-New: Kies biobased materialen, van hernieuwbare grondstoffen.

 

En misschien nog wel het allerbelangrijkste: Voorkom zwerfafval… Plastic is te waardevol om weg te gooien!

Ir. Rob Verhagen
Sustainability Director
Oerlemans Packaging BV
rv@oerlemanspackaging.nl
www.oerlemanspackaging.nl

Reacties

Plaats een reactie