Regelmatige updates over uw vakgebied?

Oosterwolde Plastic Industrie (OPI) viert tienjarig jubileum              

OPI is lid van de Oerlemans Packaging Group en producent van polyethyleen verpakkingen en folie. Vanuit het Friese Oosterwolde worden verpakkingen geleverd voor uiteenlopende producten in diverse markten; van roomboter-grootverpakking tot bedrukte tijdschriften folie. In mei 2020 bestaat het snelgroeiende bedrijf tien jaar: in meerdere opzichten een mooie mijlpaal!

Op 17 mei 2010 werd het toenmalige SL Packaging overgenomen door de Oerlemans Packaging Group. Die periode verkeerde SL Packaging in zwaar weer door de kredietcrisis. De naam veranderde dat voorjaar in Oosterwolde Plastic Industrie en vanaf dat moment is het bedrijf gaan groeien. De productiecapaciteit is in tien jaar tijd meer dan verviervoudigd. Ook het aantal medewerkers is gestaag gegroeid van 25 in 2010 naar 65 in 2020. De stenen jas werd in 2017 veel te klein; er is toen gekozen de naastgelegen meubelhal over te nemen en qua bouw bij de fabriek te betrekken.

De specialiteiten van OPI zijn het produceren van LDPE* (Low Density PolyEthyleen) en zeker ook HDPE** (High Density PolyEthyleen) folies in zowel mono als coex (meerlaags) varianten. Bekende toepassingen zijn vleesverpakkingen, vellen, hoezen, zakken, tijdschriftenfolie, afvalzakken en waszakken. Bedrukte afvalzakken en waszakken maakt het bedrijf via een efficiënte techniek met moderne en snelle machines, waarbij de folie in één procesgang geproduceerd, bedrukt en afgewerkt wordt. Beide soorten zijn uitstekend te recyclen.

De coronacrisis biedt nog geen ruimte voor het jubileumfeest op korte termijn, maar directeur Rick de Jonge blikt nu al met een trots gevoel terug: “Met name de acties die we nemen op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben aan de groei bijgedragen. In de huidige wereld is het leveren van alléén een technisch deugdelijk product geen garantie meer tot continuïteit van de onderneming. Daarnaast zetten wij onze focus voor doorontwikkeling van gerecycled, biobased en biologisch afbreekbare folie verder door. Goede én duurzame producten ontwikkel je samen! Die manier van werken willen we ook in het nieuwe decennium verder uitbouwen.”

Tijdbalk

Jaar Mijlpaal
2010 17 mei start OPI als onderdeel van de Oerlemans Packaging Group

 

2011

– verdubbeling orderportefeuille binnen één jaar

– uitbreiding met nieuwe Elwa sealmachine

2012

– overname en integratie Conpax Druten

– bouw nieuwe extrusiehal

2013 nieuwe extruder
2015 tweede nieuwe extruder
2017 – uitbreiding locatie door overname naastgelegen bedrijfspand          – inrichting compleet nieuwe kantoor
2018   nieuwe sealmachine – hoeklas
2020 vervanging LDPE lijn met hogere productie en nieuwe HDPE lijn met 2 nieuwe extruders

 

 Markten & producten

  • VVG (vlees-vis-gevogelte) > (Food) kratzakken, vellen, hoezen
  • Zuivel > HDPE boterfolie
  • Food algemeen > automatenbuis voor bag in box systeem, stiftzakken
  • AGF (aardappelen-groente-fruit) > komkommer-, broccoli-, ijsbergslakrimpfolie
  • Schoonmaakbranche > zakken kokerloos op rol
  • Industrie > folie, buis, zakken, vellen en hoezen
  • Tijdschriften > magazinefolie

 

* Wat is LDPE?

Lage dichtheid polyetheen (LDPE) is een thermoplast gemaakt van olie of biologische grondstoffen. Het kunststof wordt geproduceerd in een hogedrukproces waar moleculen via binding worden samengevoegd tot een lange keten wat het heel flexibel maakt. Het materiaal is bij het grote publiek bekend als huishoudfolie en als verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen, maar wordt ook veelvuldig in onder andere transport, bouw en landbouw gebruikt.

** Wat is HDPE?

Hoge dichtheid polyetheen (HDPE) is een kristallijne thermoplast en wordt juist onder lage druk geproduceerd, waardoor het een stevige structuur blijft houden. HDPE is een populair verpakkingsmateriaal vanwege de hoge stijfheid, goede resistentie tegen vetten en de voedselveiligheid. HDPE neemt geen vocht op, is zelfs vochtafstotend en kan gebruikt worden bij temperaturen van -30°C tot +80°C. HDPE folie is dankzij de uitstekende prijs – kwaliteit verhouding een veel toegepaste kunststof in de industrie. Welk materiaal is het beste voor uw toepassing? We geven u graag advies!